Lintea se foloseste in alimentatie din vremurile preistorice - exista in Elvetia situri arheologice care atesta acest lucru. Ca toate boabele lintea ofera o cantitate mare de proteine si amidon si este o sursa buna de vitamina B. De asemenea contine cantitati semnificative de fier, zinc si calciu. Partea mai putin buna este ca mai contine si acid pitic, substanta care ingreuneaza absortia acestor minerale. Daca alaturi de linte mai consumati un aliment bogat in viatamina C, sporiti cantitatea de fier absorbit.
Continutul mare de fibre face din linte un aliment de protectie impotriva cancerului la vezica biliara, iar abundenta de vitamine B, mai ales de niacina, o face un aliment perfect pentru persoanele foarte stresate sau care sufera de extenuare mentala cronica. Lintea este de asemenea buna pentru reducerea colesterolului.
Principalii constituenti cunoscuti: amidon, fier, calciu, sodiu si potasiu( care favorizeaza asimilarea grasimilor); vitaminele B si C; mangan, apa 11,5; protide 23; hidrati de carbon 59; lipide 1; saruri minerale 2,5; celuloza 1.