Uleiul de rozmarin este extras din Rosmarinus officinalis apartinand familiei Labiatae. Numele este derivat din latinescul "Rosmarinus" insemnand "roua marii". Uleiul are un miros puternic herbal si revigorant, este aproape transparent si apos ca si vascozitate. Uleiul esential de rozmarin stimuleaza cresterea parului, incetineste albirea parului si elimina matreata! Se poate adauga cateva picaturi de ulei in samponul sau balsamul folosit pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii scalpului si parului. Proprietatile terapeutice ale uleiului de rozmarin sunt:analgezicantidepresivastringentcolagogdigestivdiuretichepatichipertensivnervinstimulentsudorific si tonic.Uleiul esential de rozmarin are un miros clar si curat este bun pentru stimularea creierului, imbunatateste memoria si claritatea mentala, ajutand in acelasi timp intr-o varietate de probleme ale aparatului respirator, probleme privind rigiditate musculara, raceala precum si in stimularea ficatului si vezicii biliare. Uleiul esential de rozmarin ajuta la eliminarea durerilor de cap, migrenelor, nevralgiilor, oboselii mentala si epuizarea nervoasa. Actiunea antiseptica a acestuia este adecvata in special pentru infectiile intestinale si diaree, colita, dispepsie, flatulenta, tulburari hepatice si icter si ajuta la alinarea durerii asociate cu reumatism, artrita, dureri musculare si guta. Aceasta ajuta, de asemenea, in probleme privind arteroscleroza, palpitatiile, circulatia deficitara si vene varicoase. Proprietatile diuretice ale uleiului de rozmarin sunt utile prin reducerea retentiei de apa in timpul menstruatiei, si, de asemenea, in problem de obezitate si celulita. Modul de intrebuintare in aromaterapie:
• Inhalatiile sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a racelilor, gripei si pentru pregatirea tenului in vederea unui tratament cosmetic. Pentru aceasta, se toarna intr-un vas 1 l de apa clocotita si se adauga 3-4 picaturi de ulei. Vaporii degajati se inspira stand aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare.
• Masajul este una dintre cele mai populare metode de utilizare a uleiurilor esentiale. Pentru o sedinta de masaj se adauga 4-6 picaturi de ulei esential in aproximativ 10 ml ulei de masaj.
• Baia este o cale foarte placuta si totodata eficienta de a folosi uleiurile prin relaxarea care o induce apa calda si prin faptul ca porii se dilata.